Kraamverzorgster Moenja vertelt over haar werk in Origine

17 april 2014: Genieten van het speciale moment nèt na de geboorteCareyn Kraamzorg baby lauren

Er wordt altijd door iedereen gezegd: geniet van deze speciale tijd met je baby. Dit is natuurlijk ook zo maar hoe doe je dat nou?! Vooral in deze hectische tijd van hollen en doorgaan. Er zijn best een aantal dingen die je zelf in de hand hebt. Je kunt er van te voren over nadenken en wat nog veel belangrijker is, spreek het uit, laat weten aan je partner, verloskundige, kraamverzorgende.........er zal niemand van opkijken. Het is juist fijn als de zorgverlener weet wat er van haar/hem verwacht wordt en dat je daar samen over kunt praten. Ik hoop jullie met de volgende aandachtspunten een beetje op weg te helpen. 

Bloot op bloot bij  mama
Het is fijn om jullie baby bloot op bloot een tijd bij mama te laten liggen. Dit kan natuurlijk alleen als de situatie het toe laat. Dit is goed voor de hechting tussen jullie. Maar het is natuurlijk een heerlijk moment om elkaar eens goed te bekijken, voelen en ruiken zonder gestoord te worden door allerlei invloeden van buitenaf. (Hier kom ik later nog op terug)

Vooral als jullie van plan zijn borstvoeding te gaan geven is het heel belangrijk dat de baby geruime tijd bij mama bloot op de borst ligt. Een baby heeft een aangeboren reflex om op zoek te gaan naar de borst. Door de baby bloot op mama's blote borst te laten liggen zie je meestal dat de baby al vrij snel gaat zoeken naar de tepel. Soms heeft de baby daar geen hulp bij nodig, maar als het de baby niet zelfstandig lukt dan helpen wij jullie hiermee.Voor het welslagen van de borstvoeding is het belangrijk dat de baby binnen 1 uur na de geboorte aan de borst zuigt.

Kennismaken met papa
Als de baby een poosje lekker bij mama heeft gelegen en, in het geval van borstvoeding heeft gedronken aan de borst, is het tijd om met papa kennis te maken. Het prettigst voor de baby en jezelf is direct huid-huid contact. Leg de baby dus bloot op jouw blote borst, ga gewoon lekker naast je vrouw in bed liggen en sla de deken om jou en je baby heen. Duik lekker onder de deken en/of dicht tegen je vrouw aan en geniet van de eerste momenten.  Laat dit bijzondere moment je niet afpakken!! En...vergeet niet een mooie foto te laten maken, zo'n eerste foto van papa en kind blijft voor de rest van je leven bijzonder.

Proosten op jullie baby!
Na het kennismaken met eerst mama en vervolgens papa wordt de baby aangekleed en je vrouw mag onder de douche of wordt op bed gewassen. Als dit alles achter de rug is kan het heel feestelijk zijn om samen met diegene die bij de bevalling waren, een glas champagne op jullie baby te drinken.

telefoneren bij geboorteWacht een uurtje met je mobiele telefoon
Ik heb het al gehad over invloeden van buitenaf. Ik bedoel hier eigenlijk de mobiele telefoon mee. Wij maken vaak mee dat kersverse ouders snel iedereen op de hoogte willen brengen van het goede nieuws. Maar je houdt er eigenlijk geen rekening mee dat al die mensen dan ook reageren en weer vragen stellen over hoe het met jullie gaat. Voor je het weet én er erg in hebt zit je te whatsappen, facebooken of te sms-en en vergeet je te genieten van dit speciale moment. Dit kan ook echt een uurtje later! En dan is het net zulk groot nieuws!

28 maart 2014: een supermoeder uit Somalië

Ik weet dat er vele gebruiken en rituelen zijn rondom bevallen, geboorte en kraamtijd. Dit is afhankelijk van afkomst, religie e.d. Je probeert je in te leven in deze rituelen en natuurlijk respecteer je deze, soms heel uitzonderlijke, gebruiken. Maar toch houdt het je enorm bezig want je hebt ook altijd nog je eigen "ik".

Zo is in India is de kersverse moeder verplicht 45 dagen binnenshuis te blijven. Gedurende deze tijd wordt alles verzorgd culturele gebruiken bij geboortendoor familieleden. Zij mag zelfs geen voet in de keuken zetten tijdens deze dagen omdat het gas uit de oven ervoor kan zorgen dat de borstvoeding stagneert. In sommige regio's van India is het gewoon een feest te geven als de baby 6 maanden is en vast voedsel gaat eten. Marrokaanse en Turkse vrouwen mogen na de geboorte veertig dagen lang niet vrijen en niet bidden. Vroeger moesten zij ook binnen blijven. Deze periode moest worden afgesloten met een ritueel bad, omdat de moeders die veertig dagen na de geboorte ritueel onrein zijn en gevoelig voor kwade invloeden. En in veel Arabische culturen, ook in Iran, geloven mensen in het boze oog. Door het boze oog kan de baby heel ziek worden. Iemand die erg jaloers op de baby is, bekijkt het kind met het boze oog. Om zich te beschermen tegen de slechte invloed van het boze oog krijgt de baby een speldje opgespeld.Het speldje heeft de vorm van een blauw oog.

Afgelopen nacht heb ik een dappere Somalische mevrouw ontvangen op de afdeling. Zij werd door de verloskundige gebracht. Ze had geen vervoer. En volgens oud gebruik kwam zij zonder man om te bevallen. Als ik dan zo'n schuifelende, hoogzwangere vrouw aan zie komen, word ik toch een beetje verdrietig. Zou zij dan geen vriendinnen, zusjes, buurvrouwen of moeder in de buurt hebben die haar begeleiden ?! Door communicatieproblemen en gebrek aan tijd kan ik haar dat niet vragen. De bevalling vordert snel.
Het is haar vierde kindje. De andere 3 kinderen zijn in Somalië geboren. Het eerste kindje is na een aantal maanden gestorven aan uitdroging vanwege een infectie. Ze spreekt zeer beperkt Nederlands maar probeert ons te verstaan. Met handen en voeten komen we heel ver.

Mevrouw heeft moeite om zichzelf bloot te geven. Dit is ook een van de gevolgen van de rituelen die de Somalische cultuur met zich meebrengt. We proberen haar positief te coachen met zuchten en persen maar ze doet het eigenlijk van nature super goed. Ze luistert goed naar haar lichaam waardoor de taalbarriere geen probleem is.

Er wordt een mooi, donker jongetje geboren. We leggen hem op haar buik maar eigenlijk wilt ze hem niet op haar buik hebben en vast houden.. Ze is in zichzelf gekeerd en probeert met de pijn om te gaan. Mevrouw moet ook nog gehecht worden en smeekt om te stoppen. Helaas kan dit echt niet. Met veel bemoedigende woorden, afleiding en kracht lukt het om te hechten. Ze vraagt om haar mobiel. Ze belt ongeveer 30 seconden met haar man om te vertellen dat zijn zoon is geboren en hangt op. Ik kijk haar aan en wrijf over haar arm. Ze trekt mijn arm naar zich toe en fluistert: jij lief vrouw. En ik zeg: jij bent een supermoeder!

Tijdens het overdragen van de dienst aan mijn collega breng ik verslag uit over deze bevalling. Mevrouw wordt in de loop van de ochtend opgehaald door haar man. Dit kan even duren want hij moet eerst de andere 2 kinderen onderbrengen en dan moet hij met het openbaar vervoer naar Breda komen, vanuit het buitengebied. Hij is daar wel een uurtje zoet mee. Mijn collega, Mirjam, zou haar het liefste zelf met de auto naar huis brengen. Maar ja, dat gaat nou eenmaal niet. 

Na mijn dienst loop ik naar buiten en zie dat ik mijn autoruit moet krabben! Balen! Tijdens het krabben denk ik weer terug aan de situatie. In gedachten zie ik 2 nieuwbakken ouders met een pasgeboren baby in maxi-cosy in de bus zitten. Een uur op zo'n wiebelige busbank zitten terwijl je net bent bevallen! Geen pretje en weer word ik een beetje verdrietig.

17 maart 2014: LOVE MY JOB!

Vandaag mijn skischoenen ingeruild voor mijn werkschoenen/klompen. Na een heerlijke week in de sneeuw is het nu tijd voor een avonddienst. Ik ben benieuwd naar wat mijn collega's hebben meegemaakt. Het werk op de afdeling ligt namelijk nooit stil. 24/7 open. De dienst begint met een opgeruimde afdeling, dat is een goede start. Tegen 17.00 uur komt er een hoogzwangere met haar partner de afdeling op. Hij zegt gelijk: ik geloof dat mijn vrouw moet bevallen. Ik heet ze welkom, lach en vertrouw ze toe dat ze dan in goede handen zijn! Het ijs is meteen gebroken. Na een aantal uren hard werken( door de aanstaande moeder) wordt er rond 20.00 uur een mooi meisje geboren.

Wat een prachtige dienst om mee te starten!